Wat is PCOS?

PCOS betekent Polycysteus ovariumsyndroom. Dat is een een syndroom met een verzameling van klachten. Veel voorkomende klachten zijn: hele onregelmatige menstruatiecyclus (weinig tot geen menstruaties), veel testosteron dwz veel mannelijke hormonen, veel ei-blaasjes, moeilijk zwanger worden en instabiele bloedsuiker.

Bij een normale menstruatiecyclus begint op dag 1 de menstruatie. Maar op dag 1 start ook de nieuwe cyclus met follikels (ei-blaasjes) die gaan groeien in de eierstokken. Deze follikels die produceren oestrogeen. 

Bij een normale cyclus groeit er 1 follikel uit tot grootste en dominante follikel en deze springt rond dag 14. Dat noemen we de ovulatie. Als je PCOS hebt dan groeien er veel follikels in de eierstokken waardoor er geen follikel uit kan groeien tot de dominante. Dit betekend dat er geen ovulatie plaats kan vinden. Doordat er geen ovulatie plaats vind stagneert de cyclus en vind er ook geen menstruatie plaats. Dit verminderd sterk de vruchtbaarheid en daardoor wordt PCOS vaak ontdekt als vrouwen zwanger willen worden.

Klachten en kenmerken PCOS

Testosteron wordt er teveel aangemaakt bij PCOS. Dit is een mannelijk hormoon en vaak krijgen vrouwen dan ook “Mannelijke” kenmerken zoals overbeharing op het lichaam (bijvoorbeeld op de bovenlip), teruglopende haargrens, haaruitval op het hoofd en Acne.

Andere kenmerk is het dikker worden. Naast dat PCOS erfelijk kan zijn kan het ook komen door een verkeerde voeding & leefstijl. Bij elk eetmoment en dan met name koolhydraten wordt er insuline geproduceerd in het lichaam om de suikers af te breken. Als er teveel insuline geproduceerd wordt stimuleert dat de aanmaak van het LH-hormoon (luteïniserend hormoon) en dit hormoon zorgt voor de aanmaak van testosteron en hindert een goede eisprong.

Zwanger worden met PCOS

Vaak kom je er pas achter dat je het hebt als jullie willen starten met zwanger worden en de menstruatie blijft uit. Je gaat naar de dokter en die constateert PCOS. In de meeste gevallen worden er dan medicijnen voorgeschreven zoals bijvoorbeeld Clomid om rijpe eitjes te krijgen en een ovulatie op te wekken. Werkt dit niet dan worden er hormoon injecties gegeven. Deze medicijnen zorgen voor veel bijwerkingen. Dat zorgt ervoor dat je niet meer jezelf bent en het is een psychische aanslag op jezelf en je relatie.

Het nadeel van meteen met medicijnen starten is dat je de oorzaak niet aanpakt en het probleem niet opgelost is. Word je zwanger maar heb je nog steeds PCOS? Dan heb je ook nog extra kans op een miskraam, vroeggeboorte of zwangerschapssuiker. Dat willen we niet!

Okee maar we weten nu wat we niet willen, wat kunnen we dan wel doen om PCOS te verminderen?

 

Voeding

Wat we als allereerste aan moeten pakken is de insulineresistentie. Op het moment dat je een stabiele bloedsuiker hebt wordt er minder testosteron aangemaakt waardoor het ei-blaasje beter kan groeien en je een ovulatie krijgt. Daarnaast zorgt een stabiele bloedsuiker ook voor meer energie, minder moodswings en minder drang naar suiker rijke producten.

Tips hiervoor zijn:

  • Minder momenten op een dag eten; je lichaam krijgt dan meer rust voor andere processen dan voedsel verteren
  • Nuchter bewegen; je maakt daarmee eerst je suikervoorraad in je lichaam op voordat je nieuw suiker eet.
  • Je voeding aanpassen, betere voedselcombinaties maken & verse ingrediënten eten.
  • Supplementen toevoegen om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren
  • Sporten; vooral krachttraining is een goede sport om met grote spiergroepen de glucose in je lichaam te verbranden

Wil jij graag van je PCOS af? Ik help je er graag bij!
Met mijn Health Boost Formule kan ik een persoonlijk plan voor je maken. We starten met een intakegesprek en het afnemen van de EMB Bloedtest. Aan de hand van jouw levensverhaal en de uitslag van de EMB Bloedtest stel ik een plan voor je op waarmee je aan de slag kunt gaan om de PCOS klachten te verminderen. Wil je dat graag samen met mij doen? Dat kan ook! Ik coach je dan net zo lang als jij dat graag wilt.

Meteen een afspraak maken? Via deze link kom je rechtstreeks in mijn agenda terecht.

Weet dat je er écht niet mee hoeft te leren leven zoals ze vaak in het ziekenhuis zeggen! Er is zoveel aan te doen om de klachten te verminderen.