Een hot item de afgelopen maanden. Eerst was het nog een taboe om over te praten, maar nu wordt deze ontwikkeling gelukkig steeds vaker besproken én is er ook al de nodige media-aandacht aan besteed. De menstruatiecyclus verandert door de Covid-vaccinatie. De menstruatie kan uitblijven of veranderen. Ook kunnen vrouwen die geen menstruatie meer hadden, weer gaan menstrueren.

Binnen mijn praktijk als hormoontherapeut ontmoette ik vrouwen die al drie of vier maanden niet meer menstrueren. Een vrouw die in juni corona kreeg, had daarna slechts tweemaal één dag menstruatie. Andere vrouwen verloren, na jaren geen menstruatie meer te hebben gehad door de overgang, opeens weer bloed.

Gelukkig gebeurt dit niet bij iedereen, weten we nu. Maar wat ik altijd wil weten, is: ‘Waar komt dit vandaan?’ Want als je weet waar het vandaan komt, kan je er ook voor zorgen dat je lichaam zich weer gaat herstellen.

Wat is je menstruatie?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is je menstruatie? Heb je er ooit bij nagedacht waarom wij menstrueren?

Waarschijnlijk denk je ‘omdat we vruchtbaar zijn’ (dat is ook wat ik eerst dacht). Maar de reden dat we menstrueren, is om ons te beschermen tijdens de zwangerschap. Op het moment dat je zwanger bent, hecht de placenta zich vast aan de baarmoeder. Deze hecht zich vast om zo jouw voedingstoffen binnen te krijgen. Op het moment dat hier geen slijmvlies tussen zou zitten, zou dat je dood kunnen betekenen.

Elke maand bouwt dit slijmvlies zich op, en zodra jouw lichaam merkt dat er geen bevruchting heeft plaats gevonden laat het slijmvlies weer los: jouw menstruatie. Dit is een gecontroleerde, acute ontstekingsreactie van jouw lichaam. Je moet een gecontroleerde acute ontsteking niet verwarren met een chronische ontsteking. Een acute ontsteking heeft bijna nooit negatieve gevolgen.

Elke maand vindt de ovulatie plaats. Dit is een follikel die openbarst, wederom een acute ontsteking, en een eitje komt vrij voor de bevruchting. Dit proces wordt geregeld door je immuunsysteem samen met je hormonen.

De werking van de vaccinatie of corona op jouw immuunsysteem

Het doel van de corona-vaccinatie is om een kleine hoeveelheid ziekteverwekkers in jouw lichaam te spuiten zodat jouw immuunsysteem aan de slag gaat. Deze moet antistoffen aanmaken zodat op het moment dat jij corona krijgt (of welke willekeurige andere ziekte waarvoor je ingeënt bent), jouw lichaam deze ziekte herkent.

Het tweedelijns immuunsysteem komt vervolgens in actie om het virus te verjagen zonder dat jij heftig ziek wordt. Dit tweedelijns immuunsysteem onthoudt vervolgens hoe het in de toekomst moet reageren op dit virus.

Dat is ook de reden dat als jij corona hebt doorgemaakt, jouw lichaam de antistoffen heeft aangemaakt en bij een volgende keer jij daar niet ziek van zou moeten worden. Dit werkt echter alleen goed als jouw lichaam optimaal functioneert.

De vaccinatie zorgt ervoor dat er een verandering in het tweedelijns-immuunsysteem ontstaat waardoor er ook verandering kan ontstaan in de (vaak al niet optimaal werkende) menstruatiecyclus.

Tegenwoordig, zeker in deze westerse maatschappij, werkt het immuunsysteem niet meer zoals deze zou moeten werken. Het immuunsysteem is gemaakt om ons te beschermen, in de nacht als wij slapen. Het immuunsysteem moet daardoor ook alleen maar in de nacht werken. Overdag moet het immuunsysteem in rust zijn. Zo kan het zich ’s nachts repareren om overdag zijn werk te kunnen doen als dit nodig is.

Ontstekingsbevorderende voeding (geraffineerde suikers en/of producten met omega 6 erin, zoals zonnebloemolie en koolzaadolie) en stress activeren het immuunsysteem.

Wie heeft er in deze tijd geen stress of een hele drukke dag waardoor je non stop bezig bent? In vrijwel alle producten die je in de winkel vindt, zitten gefabriceerde oliën. Het immuunsysteem staat daardoor dag en nacht ‘aan’. Je kunt dit herkennen aan vermoeidheid, darmklachten, auto-immuunziektes maar ook aan hooikoorts, eczeem, psoriasis of een andere huidziekte.

Jouw immuunsysteem kan dus actief zijn doordat je veel ontstekingsbevorderende voeding (en te weinig ontstekingsremmende voeding)  binnenkrijgt, óf doordat jij teveel stress hebt. Denk bij stress niet alleen aan mentale stress, maar ook aan veel sporten, weinig ontspanning, altijd maar doorgaan, hard voor jezelf zijn, weggestopte emoties, trauma’s of interne stress door bijvoorbeeld je darm die niet optimaal functioneert. Dan kan zo’n vaccinatie de druppel zijn voor jouw immuunsysteem, en daardoor overlopen.

Je menstruatie heeft dan geen prioriteit: overleven gaat voor voortplanten.

Je hormonen en het immuunsysteem

Testosteron, progesteron en cortisol onderdrukken het immuunsysteem.

Ik zie bij mij in de praktijk dat de meeste vrouwen die nu geen menstruatie hebben teveel testosteron in hun lichaam hebben.
Dit zijn vaak vrouwen die een langere ringvinger dan wijsvinger hebben, slanke vrouwen die een gespierde bouw hebben, vrouwen die PCOS hebben (en daardoor juist ook weer overgewicht kunnen hebben), en vrouwen met acné, overbeharing of haaruitval. Ook hebben deze vrouwen vaak sneller kans op stemmingswisselingen, angst en paniekaanvallen of eetstoornissen.

Wat kan je doen om je menstruatie weer op gang te krijgen na een vaccinatie?

Het allerbelangrijkste is om je immuunsysteem tot rust te brengen.
Dit kan je doen door:

  • Stress beperken; met stip op nummer 1! Neem genoeg ontspanning,  en dan bedoel ik ook échte ontspanning niet op de bank een Netflix-serie kijken.
  • Ontstekingsremmende voeding nemen; weinig voeding met geraffineerde suikers en omega 6. Denk hierbij aan zonnebloemolie, koolzaadolie, raapzaadolie en niet teveel noten. Deze voeding zet je immuunsysteem juist aan in plaats van uit. Omega 3 is het enige dat ontstekingen remt en dat zit in wilde vette vis
  • Heb je darmklachten, opgezette buik, buikpijn, wisselende ontlasting of kan je niet elke dag naar het toilet? Ga aan de slag met je darmen. Je immuunsysteem zit voor een belangrijk deel in je darmen, dus dat kan mede de grote boosdoener zijn
  • Goede Supplementen nemen; Vloeibare omega 3 (visolie of algenolie), Vitamine D3 & K2 eventueel aangevuld met zink & vitamine C. Daarnaast kan je ook nog specifieke supplementen nemen maar dat moet je altijd doen in overleg met een therapeut.

Wil jij graag weten waarom jouw menstruatie uit blijft en zorgen dat jouw menstruatie weer op gang komt na de vaccinatie of nadat jij corona hebt gehad? 

Dat kan!

Met de EMB Bloedtest kan ik jou inzicht geven in de disbalans in je lichaam. Vervolgens kan je zelf aan de slag gaan met het plan wat je van mij gekregen hebt of we kunnen in mijn traject aan de slag gaan om stapje voor stapje jouw lichaam in balans te brengen en je menstruatie weer op gang te krijgen. Hier heb ik al tientallen vrouwen bij mogen helpen.

EMB Bloedtest met persoonlijk plan

Heb jij geen idee waarom jouw lichaam zo heftig reageert en jouw menstruatie uit blijft? Heb je via de reguliere bloedonderzoeken geen diagnose gekregen? Start dan met de EMB Bloedtest. De EMB Bloedtest is een energetische bloedtest waarmee we in de cel gaan kijken. 15 pagina’s met informatie ga je ontvangen. Vitamines en mineralen tekorten, je darmen, lever, maag, schildklier, stress, meridianen, hormonen en immuunsysteem. We kunnen daarin alles zien!

Met de uitgebreide uitslag én jouw intakegegevens maak ik een uitgebreid verslag voor je waarmee je aan de slag kunt gaan. Alleen of onder begeleiding, wat jij graag wil.
Als je dit graag wilt kan je hier de EMB Bloedtest met persoonlijk plan bestellen.