fbpx

Een hot item de afgelopen maanden. Eerst was het nog een taboe om over te praten, maar nu wordt deze ontwikkeling gelukkig steeds vaker besproken én is er ook al de nodige media-aandacht aan besteed. De menstruatiecyclus verandert door de Covid-vaccinatie. De menstruatie kan uitblijven of veranderen. Ook kunnen vrouwen die geen menstruatie meer hadden, weer gaan menstrueren.

Binnen mijn praktijk als hormoontherapeut ontmoette ik vrouwen die al drie of vier maanden niet meer menstrueren. Een vrouw die in juni corona kreeg, had daarna slechts tweemaal één dag menstruatie. Andere vrouwen verloren, na jaren geen menstruatie meer te hebben gehad door de overgang, opeens weer bloed.

Gelukkig gebeurt dit niet bij iedereen, weten we nu. Maar wat ik altijd wil weten, is: ‘Waar komt dit vandaan?’ Want als je weet waar het vandaan komt, kan je er ook voor zorgen dat je lichaam zich weer gaat herstellen.

Wat is je menstruatie?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is je menstruatie? Heb je er ooit bij nagedacht waarom wij menstrueren?

Waarschijnlijk denk je ‘omdat we vruchtbaar zijn’ (dat is ook wat ik eerst dacht). Maar de reden dat we menstrueren, is om ons te beschermen tijdens de zwangerschap. Op het moment dat je zwanger bent, hecht de placenta zich vast aan de baarmoeder. Deze hecht zich vast om zo jouw voedingstoffen binnen te krijgen. Op het moment dat hier geen slijmvlies tussen zou zitten, zou dat je dood kunnen betekenen.

Elke maand bouwt dit slijmvlies zich op, en zodra jouw lichaam merkt dat er geen bevruchting heeft plaats gevonden laat het slijmvlies weer los: jouw menstruatie. Dit is een gecontroleerde, acute ontstekingsreactie van jouw lichaam. Je moet een gecontroleerde acute ontsteking niet verwarren met een chronische ontsteking. Een acute ontsteking heeft bijna nooit negatieve gevolgen.

Elke maand vindt de ovulatie plaats. Dit is een follikel die openbarst, wederom een acute ontsteking, en een eitje komt vrij voor de bevruchting. Dit proces wordt geregeld door je immuunsysteem samen met je hormonen.

De werking van de vaccinatie of corona op jouw immuunsysteem

Het doel van de corona-vaccinatie is om een kleine hoeveelheid ziekteverwekkers in jouw lichaam te spuiten zodat jouw immuunsysteem aan de slag gaat. Deze moet antistoffen aanmaken zodat op het moment dat jij corona krijgt (of welke willekeurige andere ziekte waarvoor je ingeënt bent), jouw lichaam deze ziekte herkent.

Het tweedelijns immuunsysteem komt vervolgens in actie om het virus te verjagen zonder dat jij heftig ziek wordt. Dit tweedelijns immuunsysteem onthoudt vervolgens hoe het in de toekomst moet reageren op dit virus.

Dat is ook de reden dat als jij corona hebt doorgemaakt, jouw lichaam de antistoffen heeft aangemaakt en bij een volgende keer jij daar niet ziek van zou moeten worden. Dit werkt echter alleen goed als jouw lichaam optimaal functioneert.

De vaccinatie zorgt ervoor dat er een verandering in het tweedelijns-immuunsysteem ontstaat waardoor er ook verandering kan ontstaan in de (vaak al niet optimaal werkende) menstruatiecyclus.

Tegenwoordig, zeker in deze westerse maatschappij, werkt het immuunsysteem niet meer zoals deze zou moeten werken. Het immuunsysteem is gemaakt om ons te beschermen, in de nacht als wij slapen. Het immuunsysteem moet daardoor ook alleen maar in de nacht werken. Overdag moet het immuunsysteem in rust zijn. Zo kan het zich ’s nachts repareren om overdag zijn werk te kunnen doen als dit nodig is.

Ontstekingsbevorderende voeding (geraffineerde suikers en/of producten met omega 6 erin, zoals zonnebloemolie en koolzaadolie) en stress activeren het immuunsysteem.

Wie heeft er in deze tijd geen stress of een hele drukke dag waardoor je non stop bezig bent? In vrijwel alle producten die je in de winkel vindt, zitten gefabriceerde oliën. Het immuunsysteem staat daardoor dag en nacht ‘aan’. Je kunt dit herkennen aan vermoeidheid, darmklachten, auto-immuunziektes maar ook aan hooikoorts, eczeem, psoriasis of een andere huidziekte.

Jouw immuunsysteem kan dus actief zijn doordat je veel ontstekingsbevorderende voeding (en te weinig ontstekingsremmende voeding)  binnenkrijgt, óf doordat jij teveel stress hebt. Denk bij stress niet alleen aan mentale stress, maar ook aan veel sporten, weinig ontspanning, altijd maar doorgaan, hard voor jezelf zijn, weggestopte emoties, trauma’s of interne stress door bijvoorbeeld je darm die niet optimaal functioneert. Dan kan zo’n vaccinatie de druppel zijn voor jouw immuunsysteem, en daardoor overlopen.

Je menstruatie heeft dan geen prioriteit: overleven gaat voor voortplanten.

Je hormonen en het immuunsysteem

Testosteron, progesteron en cortisol onderdrukken het immuunsysteem.

Ik zie bij mij in de praktijk dat de meeste vrouwen die nu geen menstruatie hebben teveel testosteron in hun lichaam hebben.
Dit zijn vaak vrouwen die een langere ringvinger dan wijsvinger hebben, slanke vrouwen die een gespierde bouw hebben, vrouwen die PCOS hebben (en daardoor juist ook weer overgewicht kunnen hebben), en vrouwen met acné, overbeharing of haaruitval. Ook hebben deze vrouwen vaak sneller kans op stemmingswisselingen, angst en paniekaanvallen of eetstoornissen.

Wat kan je doen om je menstruatie weer op gang te krijgen na een vaccinatie?

Het allerbelangrijkste is om je immuunsysteem tot rust te brengen.
Dit kan je doen door:

  • Stress beperken; met stip op nummer 1! Neem genoeg ontspanning,  en dan bedoel ik ook échte ontspanning niet op de bank een Netflix-serie kijken.
  • Ontstekingsremmende voeding nemen; weinig voeding met geraffineerde suikers en omega 6. Denk hierbij aan zonnebloemolie, koolzaadolie, raapzaadolie en niet teveel noten. Deze voeding zet je immuunsysteem juist aan in plaats van uit. Omega 3 is het enige dat ontstekingen remt en dat zit in wilde vette vis
  • Heb je darmklachten, opgezette buik, buikpijn, wisselende ontlasting of kan je niet elke dag naar het toilet? Ga aan de slag met je darmen. Je immuunsysteem zit voor een belangrijk deel in je darmen, dus dat kan mede de grote boosdoener zijn
  • Goede Supplementen nemen; Vloeibare omega 3 (visolie of algenolie), Vitamine D3 & K2 eventueel aangevuld met zink & vitamine C. Daarnaast kan je ook nog specifieke supplementen nemen maar dat moet je altijd doen in overleg met een therapeut.

Wil jij graag aan de slag en zorgen dat jouw menstruatie weer op gang komt na de vaccinatie of nadat jij corona hebt gehad? Ben jij er klaar mee om aan te modderen en wil je écht persoonlijk advies hebben?

Dat kan!

Ik heb twee manieren waarop je met mij kunt samenwerken en ik jou kan helpen om je lichaam weer in balans te brengen, je immuunsysteem tot rust te brengen, je hormonen in balans te brengen en eventueel alle andere dingen aan te pakken die nodig zijn.

Groepsprogramma: Health Boost programma

In dit 12-weekse programma gaan we samen met een groep aan de slag om jouw lichaam in balans te brengen. Je doorloopt tien online modules vol met kennis, opdrachten, checklisten en templates om jouw lichaam te herstellen.

Er zitten live Q&A’s bij, masterclasses en een community waarin je jouw vragen aan mij kunt stellen en ik hierop persoonlijk antwoord geef op jouw situatie. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen aan de slag hoeft om jouw lichaam te herstellen maar dat we het samen doen.

Door dit in een groep te doen, en jouw ervaringen te delen in de online community, kan je van andere cursisten leren. Het kan heel eenzaam zijn om je leefstijl aan te passen en soms snapt je omgeving dit niet. In mijn programma vind je allemaal vrouwen die in dezelfde situatie zitten als jij, en dat is echt superfijn!

Volgende maand ga ik weer een nieuwe ronde starten. Heb je hier interesse in? Schrijf je dan in op de wachtlijst.

1-op-1 Intensive traject

Wil jij graag intensief 1-op-1-contact? Alleen dát horen wat je nodig hebt? Mij elk moment kunnen raadplegen met jouw vragen? Een specifiek plan op maat geschreven voor jou? Dan is mijn 1-op-1 intensive Traject iets voor jou. We gaan dan drie maanden samen aan de slag om jouw klachten aan te pakken en te zorgen dat jij weer fit en energiek bent mét een goede menstruatiecyclus.

We starten dit traject met een intakegesprek en de afname van een EMB-Bloedtest. Na een maand bespreken we de resultaten die zijn gekomen uit de EMB-Bloedtest en het persoonlijk plan dat ik voor je heb samengesteld. Hierna start de drie maanden aan begeleiding: elke maand een consult, toegang tot het online programma én Voxer-support (een soort whatsapp) zitten er allemaal bij inbegrepen.

Omdat ik beperkt plek heb voor het traject en ik eerst wil weten of we een match zijn, start ik altijd met een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wil jij weten of wij een match zijn en ik jou kan helpen? Via deze link kan je je inschrijven voor een kennismakingsgesprek.