Wat is reflux?

Reflux bij baby’s lijkt tegenwoordig het heel normaal, héél veel baby’s hebben last van reflux maar wat is reflux eigenlijk?
Reflux is het omhoog komen van de voeding vanuit de maag in de slokdarm en kinderen spugen de melk dan weer uit. Bij verborgen reflux blijft de voeding binnen maar komt deze wel omhoog in de slokdarm.

 

Wat is de oorzaak van reflux bij baby’s?

Als baby’s via de natuurlijke weg geboren worden krijgen ze de darmflora van de moeder mee. Dit is de start van hun eigen darmflora. Als de darmflora van de moeder niet optimaal is begint de baby al met een achterstand, de eigen darmpjes moeten ook nog verder ontwikkelen. Wordt een baby via de keizersnede geboren krijgen ze geen microbioom van moeder mee. Op het moment dat de baby voeding gaat krijgen en de darmen werken nog niet optimaal ontstaat er gas in de darmen wat tegen de maag aandrukt. Deze druk drukt de inhoud van de maag weer terug de slokdarm in en het komt er via de mond weer uit. Doordat de maaginhoud zo zuur is begint dit te irriteren in de slokdarm en daardoor gaat de baby huilen van de pijn.

Hoe herken je reflux bij baby’s?

Je kan reflux herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Je baby spuugt veel
  • Je baby wil niet eten
  • Je baby huilt veel
  • je baby overstrekt zich en gaat soms in rare houdingen liggen

 

Standaard advies bij reflux

Standaard wordt er geadviseerd om johannesbroodpitmeel toe te voegen aan de voeding om deze in te dikken. De voeding zou dan niet meer omhoog komen. Er zijn zelfs fabrikanten die johannesbroodpitmeel in de flesvoeding hebben toegevoegd, dan moet dit toch wel goed werken toch? maar… als we terug gaan naar de oorzaak van reflux –> De darmen die niet goed werken, dat gaat johannesbroodpitmeel niet oplossen. Wellicht werkt dit wel bij jou baby dan heb je het probleem wel verholpen maar niet opgelost. Johannesbroodpitmeel heeft ook een vervelende bijwerking: verstopping van de darmen. Dus je ene probleem lijkt opgelost te zijn maar vervolgens heb je een nieuw probleem je baby zit verstopt.

Als je baby erge reflux heeft dan wil de huisarts nog wel eens Omeprazol voorschrijven, Omeprazol is een maagzuurremmer (na het slikken van Omeprazol kan je kindje zelf minder goed maagzuur aanmaken, dat heeft weer gevolgen voor de rest van zijn/haar leven) In de gebruiksaanwijzing van dit medicijn staat dat het niet onder de 1 jaar of minder dan 10 kilo gebruikt mag worden. Ik adviseer dit product niet te gebruiken! Het geeft ook een grotere kans op allergieën en intoleranties en het lost ook nog steeds het probleem niet op –> niet goed werkende darmen.

Wat te doen bij reflux?

Oke.. ik heb nu genoeg verteld wat ik niet zou adviseren bij reflux maar wat dan wel?

  1. Drinken; Zorg dat je je baby goed rechtop houdt tijdens het drinken, laat tussendoor ook boeren zodat de voeding kan zakken.
  2. Houdt je baby ook nog ongeveer 30 minuten rechtop na de voeding zodat het goed kan zakken
  3. Heeft je baby veel pijn? Verzacht de slokdarm zodat binnen 2-3 dagen de pijn weg is -> Hoe dat leg ik je uit in het e-book speciaal gericht op reflux en darmkrampjes.
  4. Optimaliseer de darmen; zodra de darmen goed functioneren stopt de reflux. Afhankelijk hoe ernstig de reflux is kan dit al in 2-3 weken verholpen zijn.

Hierboven heb ik wat basis adviezen gegeven die altijd goed zijn om te volgen. Maar elk kindje is anders en de start van elk kind na de bevalling is anders.
Omdat je als ouder zo snel mogelijk je kindje wil helpen heb ik een e-book gemaakt, zodat je niet hoeft te wachten tot ik een gaatje heb in mijn agenda voor een consult. Een e-book waarin ik je uitleg wat reflux is, waar het vandaan komt maar het belangrijkste: Wat kan je er aan doen.
In het e-book geef ik naast de theorie praktische tips waarmee je meteen aan de slag kunt gaan om je kindje te helpen.
Tips vanaf de geboorte, maar ook hoe ga je om met vaste voeding als ze een paar maanden oud zijn? Wat kan je doen als je kindje heel onrustig is?
Ik heb er linkjes met merken bijgezet zodat je meteen aan de slag kunt.

 

Koop hier het e-book over darmkrampjes en reflux