fbpx

Wat is reflux?

Reflux bij baby’s lijkt tegenwoordig het heel normaal, maar wat is reflux eigenlijk?
Reflux is het omhoog komen van de voeding vanuit de maag in de slokdarm en kinderen spugen de melk dan weer uit. Bij verborgen reflux blijft de voeding binnen maar komt deze wel omhoog in de slokdarm.

 

Wat is de oorzaak van reflux bij baby’s?

Als baby’s via de natuurlijke weg geboren worden krijgen ze de darmflora van de moeder mee. Dit is de start van hun eigen darmflora. Als de darmflora van de moeder niet optimaal is begint de baby al met een achterstand, de eigen darmpjes moeten ook nog verder ontwikkelen. Op het moment dat de baby voeding gaat krijgen en de darmen werken nog niet optimaal ontstaat er gas in de darmen wat tegen de maag aandrukt. Deze druk drukt de inhoud van de maag weer terug de slokdarm in en het komt er via de mond weer uit. Doordat de maaginhoud zo zuur is begint dit te irriteren in de slokdarm en daardoor gaat de baby’huilen van de pijn.

Hoe herken je reflux bij baby’s?

Je kan reflux herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Je baby spuugt veel
  • Je baby wil niet eten
  • Je baby huilt veel
  • je baby overstrekt zich en gaat soms in rare houdingen liggen

 

Standaard advies bij reflux

Standaard wordt er geadviseerd om johannesbroodpitmeel toe te voegen aan de voeding om deze in te dikken. De voeding zou dan niet meer omhoog komen. Er zijn zelfs fabrikanten die johannesbroodpitmeel in de flesvoeding hebben toegevoegd, dan moet dit toch wel goed werken toch? maar… als we terug gaan naar de oorzaak van reflux –> De darmen die niet goed werken, dat gaat johannesbroodpitmeel niet oplossen. Wellicht werkt dit wel bij jou baby dan heb je het probleem wel verholpen maar niet opgelost. Johannesbroodpitmeel heeft ook een vervelende bijwerking: verstopping van de darmen. Dus je ene probleem lijkt opgelost te zijn maar vervolgens heb je een nieuw probleem je baby zit verstopt.

Als je baby erge reflux heeft dan wil de huisarts nog wel eens Omeprazol voorschrijven, Omeprazol is een maagzuurremmer (na het slikken van Omeprazol kan je kindje zelf minder goed maagzuur aanmaken, dat heeft weer gevolgen voor de neurotransmitters) In de gebruiksaanwijzing van dit medicijn staat dat het niet onder de 1 jaar of minder dan 10 kilo gebruikt mag worden. Ik adviseer dit product niet te gebruiken! Het geeft ook een grotere kans op allergieën en intolleranties en het lost ook nog steeds het probleem niet op –> niet goed werkende darmen.

Wat te doen bij reflux?

Oke.. ik heb nu genoeg verteld wat ik niet zou adviseren bij reflux maar wat dan wel?

  1. Drinken; Zorg dat je je baby goed rechtop houdt tijdens het drinken, laat tussendoor ook boeren zodat de voeding kan zakken.
  2. Houdt je baby ook nog ongeveer 30 minuten rechtop na de voeding zodat het goed kan zakken
  3. Heeft je baby veel pijn? Verzacht de slokdarm zodat binnen 2-3 dagen de pijn weg is
  4. Optimaliseer de darmen; zodra de darmen goed functioneren stopt de reflux. Afhankelijk hoe ernstig de reflux is kan dit al in 2-3 weken verholpen zijn.

Daarnaast adviseer ik ook altijd om een bezoek te brengen aan de osteopaat. Met de bevalling komt er tijdelijk veel druk op de nervus vagus wat gevolgen heeft voor de organen en dit kan ook darmproblemen geven. Een osteopaat kan dit pijnloos verhelpen.

Wil jij graag dat jou baby van de reflux afgeholpen word? Vaak is met 1 of 2 consulten de reflux al verholpen. Stuur me een berichtje ik help je graag!

Ik geef in blogs geen specifieke adviezen voor producten en doseringen omdat dit afhankelijk is van het kindje en de klachten. Voor persoonlijk advies kan je het beste contact met mij opnemen.

Woon je ver weg of blijf je liever thuis? Consulten kunnen volledig online plaats vinden

X